Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Vineri, 24 Februarie 2012  
 

Garanţiile cerute de stat îi afectează pe viticultori, afirmă deputatul Nini Săpunaru

viticultor2.jpgDeputatul PNL de Vrancea, Nini Săpunaru, va face o interpelare în Parlament pe tema impunerii de garanţii micilor crame care sunt înregistrate ca antrepozite fiscale, întrucât acestea îi afectează pe producătorii de vinuri.
El a afirmat joi, la Focşani, că sumele impuse proprietarilor de cramă prin HG 50/2012 sunt imense în comparaţie cu posibilităţile financiare ale podgorenilor, iar actul normativ ar trebui modificat în consecinţă. Conform HG 50/2012, cuantumul garanţiei pentru producţia de vinuri de maximum 5.000 hl pe an este de 5.000 de euro, iar pentru producţia de vinuri de peste 5.000 hl pe an - de 10.000 de euro. Aceste sume trebuie plătite până la sfârşitul lunii februarie.

"Nu se ţine cont dacă în pivniţă mai sunt doar cinci vagoane şi se ia în calcul toată capacitatea de producţie. Este o decizie care îi afectează pe micii producători din judeţ. Vrancea este un judeţ unde 18 localităţi trăiesc din viticultură, iar de la Ministerul Finanţelor nu se vede acest lucru. Îi invit pe cei de la PDL să semneze această interpelare sau să facă un demers similar", a afirmat Nini Săpunaru.

Prin demersul său, parlamentarul liberal se alătură protestului viticultorilor vrânceni, nemulţumiţi de noua taxă impusă de guvernanţi. Preşedintele Federaţiei Viticultorul, inginerul Manole Toader, a avertizat că viticultorii nu mai au bani şi pentru a plăti aceste garanţii la Trezorerie. El a afirmat că vinul este un produs cu acciză zero şi un producător de vinuri nu trebuie tratat ca o firmă de produse petroliere. "În momentul în care ne vin deciziile cu încetarea activităţii, atunci vom acţiona în judecată şi mergem până la Strasbourg cu ei", a susţinut Manole Toader. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !