Home Despre noi Staff Contact  




Data publicarii: Vineri, 17 Februarie 2012  
 

Dacian Cioloş spune că România trebuie să menţină ritmul plăţilor pentru proiectele agricole europene aflate în implementare

ciolos_dacian.jpgComisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a apreciat joi la Guvern că în acest an România nu riscă dezangajări ale fondurilor europene în acest domeniu, dar trebuie menţinut ritmul absorbţiei şi mai ales al plăţilor pentru proiectele aflate în implementare.
Cioloş a avut joi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu şi cu ministrul Agriculturii, Stelian Fuia. "Comisarul european Dacian Cioloş a apreciat că în acest an nu există riscul dezangajării fondurilor, subliniind însă că trebuie menţinut ritmul absorbţiei şi mai ales al plăţilor pentru proiectele aflate în implementare", se arată într-un comunicat al Executivului.

Rata de absorbţie a fondurilor europene pe componenta de plăţi directe în agricultură este de aproape de 100%, în timp ce pentru dezvoltare rurală este de 34%, a precizat ministrul Fuia. Referitor la reforma Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene, Dacian Cioloş a apreciat că România are deja o poziţie bine definită privind reforma PAC, ce va trebui susţinută activ, în perioada următoare, la nivel european. De asemenea, comisarul european a subliniat importanţa proiectului de internet de bandă largă, broadband în mediul rural, ca element de bază al infrastructurii locale.

La rândul său, premierul Ungureanu a evidenţiat că România susţine menţinerea unor alocări importante de fonduri pentru Politica Agricolă Comună, alături de politica de coeziune, în contextul negocierilor pentru viitorul cadru financiar al UE post 2013. "Agricultura este un domeniu de viitor, care merită să aibă o susţinere financiară adecvată, destinată, în principal, modernizării şi investiţiilor în infrastructura rurală şi garantării securităţii alimentare", a afirmat şeful Executivului, în cadrul întrevederii cu comisarul european.

Ungureanu a remarcat faptul că pachetul Comisiei Europene privind agricultura este în concordanţă cu priorităţile României, şi anume, arhitectura pe doi piloni (plăţi directe şi mecanisme de piaţă - Pilonul I, dezvoltare rurală - Pilonul II), măsuri de susţinere a pieţelor. "Autorităţile române apreciază eforturile pe care le faceţi în sensul conturării unei noi misiuni a Politicii Agricole Comune, care să înglobeze atât rolul agriculturii în asigurarea securităţii alimentare, cât şi pe cel de creare a valorii adăugate şi de potenţial de dezvoltare economică în mediul rural", a spus primul-ministru, potrivit sursei citate. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !