Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Joi, 16 Februarie 2012  
 

Parlamentul European asigură o mai mare putere de negociere pentru producătorii de lapte

lapte butoi.jpgPe 15 martie, Parlamentul European a votat noua legislaţie ce vizează sporirea puterii de negociere a producătorilor de lapte pentru a obţine preţuri echitabile pentru laptele neprelucrat şi pentru a-i ajuta să se pregătească pentru sfârşitul cotelor de lapte din 2015. Acesta va permite organizaţiilor de fermieri să negocieze singuri preţurile pentru laptele neprelucrat, fără a încălca legea concurenţei.
"Această legislaţie va consolida puterea de negociere a producătorilor de lapte pentru a obţine cel mai bun preţposibil pentru laptele lor. Organizaţiile de producători ar trebui să ajute fermierii să se organizeze mai bine şi să consolideze poziţia lor în lanţul de aprovizionare, mai ales în statele membre unde sistemul de cooperative este limitat sau chiar inexistent, aşa încât să obţină cel mai bun preţpentru laptele lor", a declarat raportorul Parlamentului European, James Nicholson.

Noua legislaţie, care a obţinut deja acordul Consiliului, a fost adoptată cu 574 de voturi pentru, 97 împotrivă şi 18 abţineri.

Pentru a asigura o concurenţă loială, volumul de lapte crud, reglementat prin negocieri între organizaţia de producători şi cei care îl procesează sau îl colectează, nu poate depăşi 3,5% din producţia totală a UE. Nu poate să depăşească 33% din totalul producţiei naţionale sau 45% înţările în care producţia totală este mai mică de 500.000 de tone.

Statele membre pot continua să decidă dacă să impună sau nu, pe teritoriul lor, contracte care să acopere livrarea de lapte de la fermieri la colectori sau procesatori. Dacă devin obligatorii, aceste contracte vor trebui întocmite înainte de livrare şi trebuie să menţioneze preţul, perioadele de plăţi şi modalităţile de colectare şi livrare a laptelui. Statele membre pot prevedea de asemenea o durată minimă pentru aceste contracte de cel puţin şase luni, prevedere susţinută şi de deputaţii europeni.

Pentru a se asigura că producătorii de lapte din zonele defavorizate beneficiază de asemenea de noile reglementări, deputaţii europeni au solicitat Comisiei să întocmească două rapoarte de evaluare a situaţiei lor, unul până în iulie 2014 şi celălalt până la sfârşitul anului 2018.

Pentru a îmbunătăţi funcţionarea pieţei pentru brânzeturile înregistrate sub o denumire de origine protejată (DOP) sau indicaţie geografică protejată (IGP) şi pentru a îmbunătăţi de asemenea calitatea acestora, deputaţii europeni au introdus o prevedere pentru un sistem de gestiune a aprovizionării, pe care statele membre îl pot implementa, cu condiţia ca aceasta să nu dăuneze în nici un fel concurenţei sau micilor producători de brânză. Orice propunere pentru un sistem de gestiune a aprovizionării trebuie să fie susţinută de cel puţin două treimi din cei care livrează cel puţin două treimi din laptele destinat producţiei de astfel de brânzeturi de calitate.


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter