Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Miercuri, 08 Februarie 2012  
 

Peste 60 de fermieri mureşeni au fost excluşi de la plata sprijinului pe suprafaţă

fermieri2.jpgPeste 60 de fermieri din judeţul Mureş au fost excluşi de la plata sprijinului pe suprafaţă, după ce în urmă cu un an au comis erori în cererile de solicitare a fondurilor, care au depăşit 20% din suprafaţa exploatată.
''Excluderea de la plată se face în momentul în care eroarea comisă depăşeşte 20% din solicitare. La noi mai există încă fermieri care nu au înţeles condiţia de eligibilitate, care este să ai calitate de utilizator şi nu calitatea de proprietar. Calitatea de proprietar nu îţi poate conferi întotdeauna calitatea de beneficiar al acestei subvenţii. Până acum au fost excluşi de la plată 62-64 de fermieri dar încă nu avem campania încheiată'', a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Bordi Kacso Zsolt Attila, directorul executiv adjunct Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Mureş.

Acesta a arătat că şi în anul 2010 au fost o serie de neconformităţi şi că de anul trecut, APIA Mureş a început recuperarea debitelor, de la fermierii care nu au cultivat terenul, deşi au încasat sprijinul pe suprafaţă. ''Noi îl luam pe fermier de bună credinţă (...) Dacă va fi control şi se constată suprafeţe sau parcele nelucrate, retroactiv îi cerem banii înapoi. E important ca utilizatorii să depună cererile, nu proprietarii. Avem 1.760 de fermieri care au primit procese verbale'', a arătat Bordi.

Şeful APIA Mureş, Ioan Tet, a precizat că fermierii au dreptul de a contesta în instanţă procesele verbale şi că în 2010 mulţi dintre fermierii care au contestat rezultatul controlului au avut câştig de cauză. Potrivit acestuia, anul trecut a existat un fermier care deşi exploatează o suprafaţă de 100 de hectare s-a exclus singur de la finanţare, ca urmare a faptului că nu şi-a validat formularul completat în format electronic. ''Fermierul cu aproape 100 ha a intrat în aplicaţie, a formulat cererea fără însă a-i da OK-ul final şi a ratat subvenţia. Până la urmă acel fermier a recunoscut că a greşit'', a mai subliniat Ioan Tet.

Potrivit conducerii APIA Mureş, anul trecut au fost depuse pentru măsuri de sprijin 31.978 de cereri, pe o suprafaţă de 251.488 hectare, fiind autorizate la plată 30.898 de cereri. Conducerea APIA Mureş a remarcat marţi că faţă de anul 2010 numărul de fermieri a scăzut în 2011, de la 32.054, la 31.978, însă suprafaţa pentru care s-a solicitat sprijin a crescut de la 240.949 în anul 2010, la 251.488 ha, în anul 2011. ''A început o comasare timidă a terenurilor. Totuşi avem peste 80% din fermieri cu suprafeţe cuprinse între 1 şi 5 hectare şi doar 1% dintre acestea exploatează suprafeţe peste 50 de hectare'', a precizat Ioan Tet.

Pentru ca fermierii să poată aplica din timp pentru diferitele măsuri de sprijin, APIA Mureş a iniţiat o campanie de informare prin care se doreşte anunţarea fermierilor că pot depune cererile în perioada 1-15 martie. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !