Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Miercuri, 08 Februarie 2012  
 

Peste 60 de fermieri mureşeni au fost excluşi de la plata sprijinului pe suprafaţă

fermieri2.jpgPeste 60 de fermieri din judeţul Mureş au fost excluşi de la plata sprijinului pe suprafaţă, după ce în urmă cu un an au comis erori în cererile de solicitare a fondurilor, care au depăşit 20% din suprafaţa exploatată.
''Excluderea de la plată se face în momentul în care eroarea comisă depăşeşte 20% din solicitare. La noi mai există încă fermieri care nu au înţeles condiţia de eligibilitate, care este să ai calitate de utilizator şi nu calitatea de proprietar. Calitatea de proprietar nu îţi poate conferi întotdeauna calitatea de beneficiar al acestei subvenţii. Până acum au fost excluşi de la plată 62-64 de fermieri dar încă nu avem campania încheiată'', a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Bordi Kacso Zsolt Attila, directorul executiv adjunct Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Mureş.

Acesta a arătat că şi în anul 2010 au fost o serie de neconformităţi şi că de anul trecut, APIA Mureş a început recuperarea debitelor, de la fermierii care nu au cultivat terenul, deşi au încasat sprijinul pe suprafaţă. ''Noi îl luam pe fermier de bună credinţă (...) Dacă va fi control şi se constată suprafeţe sau parcele nelucrate, retroactiv îi cerem banii înapoi. E important ca utilizatorii să depună cererile, nu proprietarii. Avem 1.760 de fermieri care au primit procese verbale'', a arătat Bordi.

Şeful APIA Mureş, Ioan Tet, a precizat că fermierii au dreptul de a contesta în instanţă procesele verbale şi că în 2010 mulţi dintre fermierii care au contestat rezultatul controlului au avut câştig de cauză. Potrivit acestuia, anul trecut a existat un fermier care deşi exploatează o suprafaţă de 100 de hectare s-a exclus singur de la finanţare, ca urmare a faptului că nu şi-a validat formularul completat în format electronic. ''Fermierul cu aproape 100 ha a intrat în aplicaţie, a formulat cererea fără însă a-i da OK-ul final şi a ratat subvenţia. Până la urmă acel fermier a recunoscut că a greşit'', a mai subliniat Ioan Tet.

Potrivit conducerii APIA Mureş, anul trecut au fost depuse pentru măsuri de sprijin 31.978 de cereri, pe o suprafaţă de 251.488 hectare, fiind autorizate la plată 30.898 de cereri. Conducerea APIA Mureş a remarcat marţi că faţă de anul 2010 numărul de fermieri a scăzut în 2011, de la 32.054, la 31.978, însă suprafaţa pentru care s-a solicitat sprijin a crescut de la 240.949 în anul 2010, la 251.488 ha, în anul 2011. ''A început o comasare timidă a terenurilor. Totuşi avem peste 80% din fermieri cu suprafeţe cuprinse între 1 şi 5 hectare şi doar 1% dintre acestea exploatează suprafeţe peste 50 de hectare'', a precizat Ioan Tet.

Pentru ca fermierii să poată aplica din timp pentru diferitele măsuri de sprijin, APIA Mureş a iniţiat o campanie de informare prin care se doreşte anunţarea fermierilor că pot depune cererile în perioada 1-15 martie. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter