Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Vineri, 03 Februarie 2012  
 

Fermierii din LAPAR i-au adresat premierului nouă propuneri pentru dezvoltarea agriculturii

baciu_laurentiu.jpgLiga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), al cărui preşedinte este, în prezent, fermierul băcăuan Laurenţiu Baciu, a cerut, printr-o scrisoare adresată premierului Emil Boc, ''alocarea în Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a cuantumului maxim al Plăţii Naţionale Directe Complementare pentru sectorul vegetal, cifrat la suma de 32,42 euro/ha".
Pe lângă această solicitare, ei au mai prezentat în document şi alte opt propuneri legate de depăşirea problemelor actuale din agricultura românească. Irigaţiile, apreciază fermierii în scrisoarea trimisă premierului, ''continua să rămână, deocamdată, un subiect fără soluţii explicite''.

''Propunem ca o soluţie urgentă refacerea şi modernizarea sistemelor de irigat, care ar presupune cele mai mici costuri cu apa şi continuarea lucrărilor la canalul Siret-Bărăgan... Precizăm că o parte din infrastructura necesară, cum ar fi canalele de aducţiune existente, necesită doar impermeabilizarea lor, precum şi refacerea staţiilor de pompare şi punere sub presiune... Preţul apei pentru irigat trebuie să fie sustenabil, astfel încât costul de producţie să nu influenţeze negativ preţul produselor agricole'', se arată în scrisoare adresată premierului.

Menţionând faptul că România a ajuns să irige, în prezent, doar circa 70.000 ha, ''extrem de puţin faţă de suprafaţa amenajată pentru irigat care în anul 1989 era de aproximativ trei milioane de ha'', fermierii din LAPAR cer premierului modificarea legislaţiei actuale 'prin introducerea unor pedepse dure împotriva celor care distrug aceste sisteme de irigaţii''. ''A iriga este astăzi un lux pe care nu şi-l poate permite cvasitotalitatea fermierilor români, deşi importanţa şi necesitatea irigării culturilor agricole este absolut necesară, ca factor de producţie, pentru a face o agricultură performantă, competitivă şi comparabilă cu fermierii din UE", a declarat Laurenţiu Baciu.

Alte propuneri vizeaza accesarea fondurilor europene care, în prezent, ''se face cu dificultate din cauza birocraţiei excesive şi impunerii de condiţii extrem de grele solicitanţilor români", ''definitivarea deciziei privind cultivarea de organisme modificate genetic OMG", "facilităţi pentru folosirea biotehnologiilor agricole, în aşa fel încât începând cu anul agricol 2012 acestea să poata fi cultivate şi în România", fapt ce ar crea şi pentru fermierii români ''avantaje care se referă atât la producţie, cât şi la mediu"

"Utilizarea biotehnologiilor agricole trebuie să devină parte integrantă a politicii agricole a României, menită să facă posibilă creşterea producţiei şi a productivităţii, prin realizarea unei agriculturi durabile şi viabile economic", spun fermierii. LAPAR susţine introducerea biotehnologiilor agricole, deoarece afirmă că în România există ''o experienţă foarte bună" cu asemenea producţii "până în anul 2007" şi îi amintesc premierului că fermierii Ligii au fost cei care "au susţinut introducerea taxării inverse, ceea ce a condus la fiscalizarea comerţului cu cereale". "În acest moment, rambursarea TVA-ului este foarte greoaie, conducând la întârzieri foarte mari, nejustificate" apreciază semnatarii scrisorii.

Aceştia mai semnalează şi faptul că ''o problema ceva mai veche, dar rămasă actuală", o reprezintă ''vânzarea de terenuri agricole ajunse în posesia străinilor". LAPAR propune iniţierea unui set de acte normative care să stopeze vânzarea terenurilor şi să se protejeze fermierii români, în aşa fel încât ''capitalul românesc să fie sprijinit cu prioritate, pentru a se evita situaţiile de criză" iar ''statul să aibă drept de preemţiune în faţa cumpăratorilor de altă naţionalitate a terenurilor agricole, după exemplul din Germania". "Apreciem că aproximativ un milion de hectare de teren agricol s-a vândut până acum, iar tendinţa este în creştere. Majoritatea terenurilor cumpărate cu capital străin în alte scopuri decât cele agricole au fost lăsate nelucrate, producând perturbări în activitatea de producţie a fermelor agricole româneşti", se menţionează în scrisoarea adresată premierului.

În context, preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu a precizat şi faptul că "în situaţia actuală, concurenţa pe o piaţă funciară deschisă în România îi dezavantajează, în mod cert, pe fermierii români", aceştia neputând beneficia de ''acces liber la capital care să le permită consolidarea şi mărirea proprietăţii funciare".

Anterior, o scrisoare cu propunerile fermierilor din LAPAR în privinţa fiscalităţi din agricultură şi în circulaţia produselor agricole, dar în care se făceau şi precizări cu privire la faptul că ''o mare parte din culturile agricole semănate în toamna anului 2011 sunt puternic afectate'', fusese trimisă şi ministrului finanţelor publice Gheorghe Ialomiţianu. "La ora actuală, scriau fermierii ministrului Ialomiţianu, starea tehnică a culturilor de grâu, orz, rapiţă nu este corespunzătoare. Astfel, grâul nu este răsărit decât în proporţie de 30%, iar rapiţa riscă să fie calamitată pe întreaga suprafaţă semănată".

Cum prognozele Autorităţii Naţionale de Meteorologie arată că seceta se va manifesta şi mai profund în anul 2012, mai ales în primul trimestru, petiţionarii din LAPAR solicită sprijin ministrului Ialomiţianu astfel încât ''cheltuielile făcute cu aceste culturi, în caz de calamitate, să fie deductibile în justificarea înfiinţării, în primăvara acestui an, a unei alte culturi". Scrisoarea a fost urmată, pe 31 ianuarie, de o întâlnire a unei delegaţii a LAPAR cu demnitarul guvernamental. ''Zilele următoare îl vom informa, printr-o Scrisoare-Apel, şi pe preşedintele României, Traian Băsescu cu privire la situaţia gravă în care se află agricultura din ţara noastră, domeniu ce trebuie să facă faţă atât unei concurenţe neloiale la nivel internaţional, dar şi în ceea ce priveşte şansele reduse ale fermierilor români de a susţine economia românească, din cauza imperfecţiunilor legislative actuale, birocraţiei şi corupţiei din domeniu", a preciza Laurenţiu Baciu. Potrivit acestuia, o adunare generală a LAPAR în care vor fi analizate răspunsurile primite de la autorităţi va avea loc pe 23 februarie, la Buzău. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter