Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Vineri, 06 Ianuarie 2012  
 

Regimul pluviometric extrem de scăzut va afecta producţia de cereale din 2012, spun agronomii clujeni

seceta.jpgDirecţia Agricolă Cluj a estimat pentru însămânţare cu grâu în toamna anului 2011 o suprafaţă de 10.700 de hectare, însă din cauza nivelului extrem de scăzut al precipitaţiilor au fost cultivate doar 9.750 de hectare, adică 91% din totalul preconizat.

Şeful Direcţiei Agricole Cluj, Grigore Onaciu, a precizat, joi, că numai 7.000 de hectare au fost însămânţate până în 15 octombrie anul trecut, diferenţa de 2.750 de hectare fiind cultivată după perioada optimă, respectiv după a doua jumătate a lunii octombrie şi în noiembrie.

"Mulţi fermieri au contat pe precipitaţii în luna noiembrie, dar condiţiile meteo au rămas defavorabile. Situaţia nu este tocmai bună în acest moment. În decembrie a venit zăpada, dar alternanţa de temperatură dintre zi - cu plus de grade, şi noapte - cu grade minus face ca terenurile cu culturi de grâu, rapiţă orz şi secară să fie prinse ca într-o menghină: ce se dezgheaţă ziua la nivelul solului, îngheaţă noaptea. Acest regim de dezgheţ-îngheţ nu este deloc favorabil culturilor şi pe acest fond chiar prognozăm diminuări de producţie în 2012. La ora actuală, culturile însămânţate nu arată cum ar trebui să arate în condiţii normale de umiditate în sol, adică să fie înverzite şi înfrăţite, cu o densitate vegetală foarte bună. Dacă însămânţarea a fost după perioada optimă, va fi o problemă, pentru că boabele care au prins umiditate îşi consumă acum rezerva pentru răsărire. Dacă nu îşi continuă înrădăcinarea, planta se epuizează şi fie putrezeşte, fie se usucă", a explicat Grigore Onaciu.

Potrivit datelor statistice ale Direcţiei Agricole Cluj, media lunară a precipitaţiilor atmosferice din judeţ pe ultimii 50 de ani a fost de 513 mililitri. În 2011 media anuală a fost de doar 417 mililitri. Dispunerea lunară a apei pluviometrice a fost foarte neuniformă. În iunie şi iulie, în sezon de recoltare, a plouat mult, iar cantitatea de apă la sol a fost de mai bine de jumătate din cea anuală, respectiv de 247 mililitri. Precipitaţiile au ajutat culturile de porumb şi cartof, cu recoltarea în toamnă, nu şi pe cele de cereale.

Directorul Grigore Onaciu a arătat că perioada favorabilă pentru însămânţările de toamnă la cereale începe în judeţul Cluj la mijlocul lunii septembrie. În prima decadă a lunii se cultivă rapiţa, apoi orzul şi grâul. Campania de însămânţări se încheie în mod obişnuit pe 15 octombrie. Din cauza nivelului scăzut al precipitaţiilor, începând cu luna august 2011, când acesta a fost de 12,8 mililitri, în prima decadă a lunii septembrie a ajuns la 20 de mililitri, iar din 10 septembrie nivelul s-a diminuat la 2,8 mililitri, mulţi agricultori au amânat însămânţările de grâu. Pe parcursul întregii luni octombrie apa pluviometrică la nivelul solului a fost de doar 8,8 mililitri, iar în noiembrie de 0,2 mililitri.

"Este clar că vorbim de un timp excesiv de secetos, cu o rezervă de apă în sol foarte mică. Direcţia Agricolă are staţii de monitorizare a temperaturii şi umidităţii, inclusiv a cantităţii de ploaie pe suprafeţele cultivate, care sunt amplasate uniform în judeţ, deci discutăm aceste date în deplină cunoştinţă de cauză", a spus directorul Direcţiei Agricole. El a amintit că în 2011 producţia de cereale a fost deosebit de bună, comparativ cu media ultimilor zece ani. La grâu, ani la rând până şi după anul 2000, în judeţ s-au obţinut 2.600 kilograme de grâu la hectar, dar în 2011 media a fost de 3.400. Comparativ cu 2011, creşterea a fost de 30%.

Dacă în 2010 producţia de cartofi a fost foarte mică, cu media pe judeţ de 15 tone la hectar, în 2011 s-au obţinut peste 30 de tone la hectar, media pe judeţ fiind de 22 de tone la hectar. Inclusiv la rapiţă, care este o cultură pretenţioasă, s-a ajuns anul trecut la o producţie de 2.200 de kilograme de boabe la hectar. La triticale au fost 3.620 kilograme la hectar, la orzoaică - 3.500, iar la orzul de toamnă - 3.638 kilograme, producţie bună pentru zona colinară Cluj, unde 24 de comune din judeţ din cele 75 se află în zona de munte. În 12 comune, stratul de sol fertil este foarte subţire. 36 de comunele judeţului sunt defavorizate din punct de vedere agricol, unele cu soluri acide. În restul de 39 de comune, terenul agricol este lucrat în proporţie de 75% până la 90%.

"Pentru o cultură de grâu, prestările de servicii trec de 2.500 de lei la hectar. Dacă agricultorul are utilaje proprii, cultura pe un hectar de grâu îl costă 1.500 - 1.700 de lei. La un preţ mediu de 0,7 lei pe kilogramul de grâu, la un hectar se obţine un câştig de doar 1.500 de lei. Aşadar, agricultorul nu are profit, dimpotrivă, lucrează în pierdere. Dar în cele 39 de comune defavorizate din judeţ se cresc bovine, iar ele valorifică prin păşunat aceste terenuri cu fertilitate scăzută", a spus şeful DADR Cluj. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !