Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Vineri, 23 Septembrie 2011  
 

Apicultura şi aquacultura bio, promovate printr-un proiect transfrontalier cu Ungaria

plante modificate.jpgApicultura şi aquacultura ecologice au fost promovate în cadrul unui seminar care a avut loc vineri, la Sânnicolau Mare, şi care face parte din proiectul transfrontalier româno-ungar intitulat “Bio-agricultura, păstrarea culturilor în comunităţile din zonele specializate în obţinerea de produse agricole, zootehnie şi pomicultură”.
Dezbaterile au fost axate pe culturile din zonele de frontieră riverane, subliniindu-se faptul că agricultura bio reprezintă o necesitate a pieţei.

“Noi am realizat proiectul în parteneriat cu vecinii din Ungaria, prin care am încercat să învăţăm de la ei tehnologii noi, metode noi de cultivare bio a plantelor, de creştere a animalelor în acelaşi mod, lucru care la noi nu se întâmplă, încă. Prin acest proiect urmărim tocmai acest lucru: să-i conştientizăm pe cei din zona limitrofă a frontierei cu Ungaria despre importanţa culturilor bio, să înveţe de la vecinii lor cum să lucreze”, a declarat managerul proiectului, Ana-Maria Kormany.

Un alt obiectiv al proiectului este încurajarea firmelor şi a persoanelor fizice care lucrează în agricultură să înceapă să practice cultura bio, deoarece acesta este trendul. “În partea ungară a frontierei se practică deja bio-agricultura pe suprafeţe foarte întinse, de la cultivarea seminţelor şi a cerealelor până la legume, fructe, miere”, a adăugat Kormany.

Bio-apicultura şi bio-aquacultura sunt două dintre sectoarele care au trezit un interes deosebit în rândul agricultorilor. Dr. Lucian Voicu-Dungan, medic veterinar specialist în igienă şi epidemiologie, consultant al unei firme private din Timişoara, a prezentat câteva studii pe tema agriculturii ecologice, între care şi unul cu privire la apicultura ecologică. El a subliniat faptul că produsele obţinute astfel sunt de calitate superioară şi sunt garantate de sistemul de inspecţie şi certificare, apicultorii prezintă risc scăzut la boli profesionale, există un număr redus de intoxicaţii, scade rata mortalităţii albinelor, este menţinută biodiversitatea, este ajutată polenizarea culturilor şi a florei sălbatice şi nu există reziduuri pesticide.

Dintre produsele apicole ce pot fi obţinute prin metoda bio fac parte mierea, lăptişorul de matcă, polenul, propolisul, veninul de albine şi ceara. “Produsele apicole se vând făcându-se referire la modul de producţie ecologică, dacă se respectă regulile de producţie stabilite de lege, pe o durată de cel puţin un an. (...) Înmulţirea albinelor eco se face prin divizarea familiilor puternice ori prin achiziţionarea de roiuri sau stupi de la unităţi ecologice”, a afirmat Voicu-Dungan.

În judeţul Timiş sunt patru agricultori care practică apicultura ecologică. În ceea ce priveşte aquacultura ecologică, dr. Lucian Voicu-Dungan a subliniat faptul că aceasta presupune, printre altele, reducerea densităţii de peşte din suprafaţa exploatată, pentru a le creea peştilor condiţii optime de dezvoltare. “Pentru cea mai importantă producţie de aquacultură 'ecologică' europeană, somonul, densitatea de somon într-o cultură eco nu poate depăşi 10 kg/mc în apă de mare, pe când în producţia convenţională se ajunge şi la 70 kg/mc”, a spus Dungan.

Din prezentările făcute în cadrul seminarului a reieşit faptul că într-o perioadă de criză economică, când fiecare caută soluţii pentru creşterea vânzărilor, orientarea spre producţia ecologică este foarte bună. În plus, au de câştigat ambele părţi: consumator şi producător; primul - pentru că mănâncă un produs curat şi natural, iar producătorul - pentru că preţul acestor produse este mai mare, preţul unui meniu din carne de vită tratată cu alimentaţie bio fiind de până la de zece ori mai mare decât celelalte.

În judeţul Timiş, singurii producători certificaţi ca producători de legume ecologice sunt în zona Cenad şi cultivă morcovi, pătrunjel, ceapă, usturoi şi cartofi timpurii, grâu, ovăz şi porumb. Produsele lor sunt solicitate în toate colţurile ţării, atât de către cei care doresc să trăiască sănătos, cât şi de bolnavii de cancer. Evenimentul de vineri a fost organizat de Asociaţia Camerelor de Comerţ şi Industrie din Regiunea Vest şi de partenerii din Csongrad (Ungaria), proiectul fiind finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007-2013. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter