Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Vineri, 24 Iunie 2011  
 

România este singura ţara europeană care nu are o Bursă a Peştelui

peste.jpgRomânia este singura ţara europeană care nu are o Bursă a Peştelui, a declarat, joi, Dinu Aurel, reprezentatul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), la Târgul internaţional pentru dezvoltarea macro-regiunii Dunării.
"România este singura ţară europeană care nu are infrastructura specifică pescuitului, nu are o Bursă a Peştelui, nu are porturi pescăreşti. Practic, nu avem o piaţă a peştelui. Aceste proiecte sunt de importanţă deosebită, dar deocamdată nu am găsit niciun investitor privat dispus să le facă", a spus Dinu Aurel.

Acesta a precizat că ANPA intenţionează să realizeze acest proiect din fonduri europene. "Este destul de e costisitor acest proiect. Până în prezent, este estimat la 20 de milioane de euro şi presupune realizarea unei clădiri la Tulcea şi a 15 puncte de colectare de peşte în Deltă, cinci pe mal şi 10 pe pontoane care îndeplinesc condiţiile europene. Avem deja la Tulcea terenul din partea Primăriei. În cadrul proiectului sunt incluse sistemul IT, dar şi mijloacele de transport", a spus reprezentantul ANPA.

Potrivit acestuia, cererea de finanţare va fi depusă la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional de Pescuit până la sfârşitul lunii iulie, iar proiectul ar putea fi finalizat până la sfârşitul anului 2012.

În decembrie 2006, Consiliul local al municipiului Tulcea a semnat un protocol de colaborare cu ANPA în vederea realizării Bursei peştelui, obiectiv care are drept scop îmbunătăţirea serviciilor de desfacere şi prezentare a produselor piscicole din judeţ. În octombrie 2010, edilii urbei au aprobat Planul Urbanistic Zonal al investiţiei, autorităţile locale urmând să pună la dispoziţia ANPA un teren de 9.053 de metri pătraţi, aparţinând domeniului privat al municipiului, în vederea realizării investiţiei.

Fondurile necesare realizării Bursei peştelui la Tulcea vor fi acordate de Uniunea Europeană, finanţarea urmând să se asigure 100% din Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013.

România va beneficia, până în 2013, de peste 307,618 milioane euro pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării, din care 230,714 milioane euro reprezintă asistenţa UE din cadrul Fondului European pentru Pescuit (FEP), iar diferenţa este asigurată din bugetul naţional.

Axa 1 destinată adaptării flotei de pescuit are alocată o sumă 13 milioane de euro, axa 2 pentru acvacultură - 140 de milioane de euro, axa 3 pentru măsuri de interes comun - 40 de milioane de euro, axa 4 - dezvoltarea zonelor pescăreşti - 100 de milioane euro, iar asistenţă tehnică - 14,3 milioane euro.

În prezent, peştele din Delta Dunării reprezintă sub 1% din ceea ce se vinde pe piaţa din România, cele mai multe specii fiind carasul şi plătica. Peştele capturat din Dunăre, care reprezintă 80% din peştele indigen, se tranzacţionează în cea mai mare parte pe piaţa neagră.

Potrivit Raportului “Delta Warning”, piaţa neagră domină comerţul cu peşte din Delta Dunării, aceasta fiind evaluată la 75% din total. Astfel, în anul 2010, pescarii au capturat 2.090 de tone de peşte, dar există cel puţin 5.000 de tone de peşte capturat ilegal, din care organele de control au confiscat 23 de tone, ceea ce reprezintă doar 0,46% din total. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !