Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Luni, 09 Mai 2011  
 

Comisarul european Dacian Cioloş şi ministrul Valeriu Tabără au vizitat Târgul "Agraria" de la Cluj-Napoca

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, a vizitat, vineri, Târgul Internaţional "Agraria", fiind însoţit de ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, şi de responsabili din instituţiile de profil din judeţul Cluj.
Oficialul european a acordat prioritate vizitării expoziţiei cu animale de rasă de la "Agraria" şi a degustat brânza de la standul fermei Frătean din satul Ceanu-Mic, oprindu-se apoi să admire oile ţigaie ale Fermei din Turda şi pe cele de carne ale Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Reghin-Mureş.

Comisarul european a fost informat despre o parte din greutăţile extrem de mari cu care se confruntă crescătorii de bivoliţe, specia foarte valoroasă fiind pe zi ce trece pe cale de dispariţie. Cioloş a apreciat aspectul deosebit al celor 30 de exemplare din expoziţie, aduse la târg de Asociaţia Crescătorilor de Bivoli din Transilvania, în parteneriat cu SC Global Distribution Group SRL. Fermierii clujeni Mircea Ciurea - preşedinte al Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR ), şi Călin Fărgaciu - preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Cluj, care au constituit, în luna aprilie a acestui an, alături de alţi 25 de crescători de animale, Cooperativa Agricolă Someş-Arieş, cu 1.500 de capete de vacă şi o producţie de 15 tone de lapte pe zi, i-au explicat ministrului Valeriu Tabără că există un vid legislativ în ceea ce priveşte autorizarea sanitar-veterinară.

"Concursuri, pariuri, bani" au fost cele trei cuvinte, constituite într-o deviză, pe care Dacian Cioloş le-a rostit la standul cabalinelor. Aici a fost admirat un adevărat "cal troian" adus la "Agraria", exemplar extrem de valoros, rasa Percheron, de 1.200 de kilograme, negru, pe nume Sultan, pe care proprietarul Radu Tonea - vicepreşedintele Asociaţiei Greilor şi Semigreilor din România - l-a cumpărat din Franţa, în urmă cu şapte ani, cu 30.000 de euro. Radu Tonea i-a spus comisarului european că pentru creşterea cabalinelor nu se acordă subvenţii, iar hrana lui Sultan costă cel puţin 50 de lei pe zi, bani pe care îi plăteşte din bugetul personal.

"Caii trebuie să aducă bani", a spus şi ministrul Tabără, amintind că a văzut, în SUA, cai care costau 1 milion de dolari exemplarul. La standul apicultorului Aron Stoica din Câmpeni (Alba), Dacian Cioloş a degustat miere de salcâm, de pădure şi polifloră. "Este cea mai bună miere din România", i-au spus comisarului european specialiştii în apicultură, Dacian Cioloş şi Valeriu Tabără confirmând că "savoarea mierii Stoica este într-adevăr excepţională". O parte importantă a timpului vizitei a fost dedicată standului Comisiei Europene, unde amfitrionul Claudiu Racz i-a invitat pe Dacian Cioloş şi Valeriu Tabără să participe la un concurs pe teme de Politică Agricolă Comună. Cei doi demnitari nu au refuzat invitaţia amuzantă a lui Racz şi au intrat, cu mult haz, în jocul propus de acesta.

"Observ că Rabă (Claudiu Racz) ştie toate răspunsurile pe de rost", a punctat, cu umor, comisarul european. Cei doi demnitari au purtat, de asemenea, discuţii îndelungate cu amfitrionii standului Austriei şi cu cei ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Cluj. Pe parcursul întregii vizite, comisarul european Dacian Cioloş şi ministrul Agriculturii Valeriu Tabără au fost însoţiţi de Corina Mareş, managing partner al companiei DLG InterMarketing care organizează "Agraria" şi de directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Cluj, Grigore Onaciu. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !