Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Luni, 09 Mai 2011  
 

Comisarul european Dacian Cioloş şi ministrul Valeriu Tabără au vizitat Târgul "Agraria" de la Cluj-Napoca

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, a vizitat, vineri, Târgul Internaţional "Agraria", fiind însoţit de ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, şi de responsabili din instituţiile de profil din judeţul Cluj.
Oficialul european a acordat prioritate vizitării expoziţiei cu animale de rasă de la "Agraria" şi a degustat brânza de la standul fermei Frătean din satul Ceanu-Mic, oprindu-se apoi să admire oile ţigaie ale Fermei din Turda şi pe cele de carne ale Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Reghin-Mureş.

Comisarul european a fost informat despre o parte din greutăţile extrem de mari cu care se confruntă crescătorii de bivoliţe, specia foarte valoroasă fiind pe zi ce trece pe cale de dispariţie. Cioloş a apreciat aspectul deosebit al celor 30 de exemplare din expoziţie, aduse la târg de Asociaţia Crescătorilor de Bivoli din Transilvania, în parteneriat cu SC Global Distribution Group SRL. Fermierii clujeni Mircea Ciurea - preşedinte al Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR ), şi Călin Fărgaciu - preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Cluj, care au constituit, în luna aprilie a acestui an, alături de alţi 25 de crescători de animale, Cooperativa Agricolă Someş-Arieş, cu 1.500 de capete de vacă şi o producţie de 15 tone de lapte pe zi, i-au explicat ministrului Valeriu Tabără că există un vid legislativ în ceea ce priveşte autorizarea sanitar-veterinară.

"Concursuri, pariuri, bani" au fost cele trei cuvinte, constituite într-o deviză, pe care Dacian Cioloş le-a rostit la standul cabalinelor. Aici a fost admirat un adevărat "cal troian" adus la "Agraria", exemplar extrem de valoros, rasa Percheron, de 1.200 de kilograme, negru, pe nume Sultan, pe care proprietarul Radu Tonea - vicepreşedintele Asociaţiei Greilor şi Semigreilor din România - l-a cumpărat din Franţa, în urmă cu şapte ani, cu 30.000 de euro. Radu Tonea i-a spus comisarului european că pentru creşterea cabalinelor nu se acordă subvenţii, iar hrana lui Sultan costă cel puţin 50 de lei pe zi, bani pe care îi plăteşte din bugetul personal.

"Caii trebuie să aducă bani", a spus şi ministrul Tabără, amintind că a văzut, în SUA, cai care costau 1 milion de dolari exemplarul. La standul apicultorului Aron Stoica din Câmpeni (Alba), Dacian Cioloş a degustat miere de salcâm, de pădure şi polifloră. "Este cea mai bună miere din România", i-au spus comisarului european specialiştii în apicultură, Dacian Cioloş şi Valeriu Tabără confirmând că "savoarea mierii Stoica este într-adevăr excepţională". O parte importantă a timpului vizitei a fost dedicată standului Comisiei Europene, unde amfitrionul Claudiu Racz i-a invitat pe Dacian Cioloş şi Valeriu Tabără să participe la un concurs pe teme de Politică Agricolă Comună. Cei doi demnitari nu au refuzat invitaţia amuzantă a lui Racz şi au intrat, cu mult haz, în jocul propus de acesta.

"Observ că Rabă (Claudiu Racz) ştie toate răspunsurile pe de rost", a punctat, cu umor, comisarul european. Cei doi demnitari au purtat, de asemenea, discuţii îndelungate cu amfitrionii standului Austriei şi cu cei ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Cluj. Pe parcursul întregii vizite, comisarul european Dacian Cioloş şi ministrul Agriculturii Valeriu Tabără au fost însoţiţi de Corina Mareş, managing partner al companiei DLG InterMarketing care organizează "Agraria" şi de directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Cluj, Grigore Onaciu. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter