Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Miercuri, 30 Martie 2011  
 

Pescarii din Sfântu Gheorghe nu mai vând scrumbie cherhanalelor din localitate

scrumbie.jpgPescarii din localitatea Sfântu Gheorghe din Delta Dunării nu mai vor să-şi vândă peştele celor trei cherhanale din localitate, din cauza preţului mic pe care acestea îl oferă pentru kilogramul de scrumbie.
''Nu pot să vând kilogramul de scrumbie cu trei lei. Eu nu dorm noaptea, că numai noaptea se prinde scrumbia. Avem dări la stat, avem cote de făcut şi dacă vindem cu 3 lei kilogramul de scrumbie, noi cu ce mai trăim?'', i s-au adresat, marţi, nemulţumiţi guvernatorului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, câţiva pescari din localitatea Sfântu Gheorghe.

Ei au mai spus că proprietarii de cherhanale cumpără dimineaţa un kilogram de scrumbie cu 5 lei, iar seara cu un leu, în timp ce preţul unui kilogram de scrumbie pe piaţa din Tulcea este de 16 lei, iar pe piaţa din Galaţi de 20 de lei, şi au solicitat guvernatorului Rezervaţiei să le ofere o soluţie.

''În afara centrelor de primă vânzare din localitate, ei pot să negocieze cu orice alt centru de vânzare. Legea le dă acest drept cu condiţia ca acel centru să respecte obligaţiile impuse de lege, şi mă refer în special la cea referitoare la deţinerea unui mijloc de transport adecvat pentru peştele capturat'', a declarat, marţi, pentru AGERPRES guvernatorul Rezervaţiei, Grigore Baboianu. Specie de peşte care trăieşte în mare şi care migrează pe Dunăre în sezonul de reproducere, scrumbia este una dintre speciile cele mai importante pentru pescuitul comercial din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, foarte apreciată pentru calităţile sale gustative.

Cele mai mari producţii de scrumbie, respectiv 2.507 tone, realizate în Rezervaţie, conform lucrării ''Atlasul peştilor din RBDD'', semnată de cercetătorul Vasile Oţel, au fost înregistrate în 1975, iar cele mai mici, respectiv 23 de tone, au fost semnalate în 1999. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !