Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Joi, 24 Martie 2011  
 

Senatorii au păstrat cota TVA de 5% TVA pentru alimentele de bază

senat.jpgPlenul Senatului a respins, miercuri, cererea de reexaminare transmisă Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu a legii prin care este aplicată o cotă a TVA de 5% pentru alimentele de bază.
Cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu a primit din partea Comisiei pentru buget din Senat un raport de respingere, acesta fiind aprobat de plenul Senatului cu 53 de voturi pentru, 46 de voturi împotrivă şi o abţinere, cererea preşedintelui fiind astfel respinsă. În timpul dezbaterilor din plenul Senatului pe marginea acestui subiect, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a susţinut că grupul parlamentar pe care îl reprezintă nu va susţine cererea de reexaminare, social-democraţii considerând că legea amintită este necesară pentru cetăţenii României.

"România are cea mai mare cotă a TVA-ului din Europa, după Danemarca care are 25%, în timp ce rata sărăciei în România este dublă faţă de restul ţărilor europene. Discutăm de foarte mult timp despre un TVA diferenţiat pentru alimentele de bază. Legea este necesară pentru categorii mari de oameni din România. În plus, preţurile au crescut în ultima perioadă, ceea ce afectează familiile sărace şi pensionarii", a declarat Ţuţuianu. Senatorul democrat-liberal Ovidiu Marian a susţinut punctul de vedere al grupului pe care îl reprezintă, afirmând că PDL va vota în favoarea adoptării cererii de reexaminare a preşedintelui, întrucât 'legea a trecut de Camera Deputaţilor dintr-o eroare'.

Şi liderul grupului mixt Şerban Mihăilescu a susţinut că senatorii independenţi nu susţin legea de aplicare a unui cote reduse a TVA-ului pentru alimentele de bază, deoarece 'astfel de reglementări nu pot fi conţinute într-o singură lege'. 'Noi vom vota în favoarea adoptării cererii de reexaminare a preşedintelui fiindcă ai nevoie de un număr important de articole pentru implementarea unor astfel de măsuri', a spus Mihăilescu, solicitând totodată o scurtă pauză de consultări a liderilor de grupuri parlamentare, care nu s-a concluzionat printr-o poziţie comună. "Consultarea nu a dus la nici un rezultat clar. Am rămas pe poziţii diferenţiate, ca să nu spun antagonice", a declarat liderul grupului senatorial mixt.

Legea transmisă spre promulgare prevede nivelul de aplicare a unei cote reduse a TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de pâine, carne proaspătă, lapte de consum, ulei vegetal, zahăr şi produse expandate din cereale. "Considerăm că în contextul economic actual, aplicarea unei cote reduse a TVA pentru produsele de bază ar conduce la scăderea semnificativă a încasărilor bugetare şi la majorarea deficitului bugetar. S-ar ajunge la imposibilitatea menţinerii deficitului în ţintele asumate, de 6,8% pentru anul 2010 şi de 4,4% pentru 2011", se arată în cererea de reexaminare a legii transmisă Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu. De asemenea, un alt argument adus de şeful statului în solicitarea sa de respingere a legii se referă la faptul că 'ţinând cont de recenta majorare a TVA la 24%, o nouă modificare a valorii TVA va duce la lipsă de predictibilitate fiscală şi legislativă, la creşterea costului administrării sistemelor operatorilor economici, precum şi la scăderea încrederii investitorilor şi la scăderea rating-ului de ţară'.

'Ar conduce de asemenea la pierderea credibilităţii României în faţa organismelor internaţionale în faţa cărora ne-am asumat angajamente economice. (...) Guvernul României şi Ministerul de Finanţe, autorităţile care trebuie să asigure continuarea reformelor economice, diminuarea efectelor crizei economice şi menţinerea deficitului bugetar în limitele asumate, nu susţin promulgarea legii şi solicită respingerea acesteia', se mai arată în cererea de reexaminare. Propunerea legislativă privind modificarea legii 571/2003 privind Codul Fiscal a fost adoptată de Camera Deputaţilor, Cameră decizională în acest caz, în data de 19 octombrie 2010. Propunerea are ca iniţiatori mai mulţi parlamentari PSD şi PNL. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !