Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Joi, 24 Martie 2011  
 

Senatorii au păstrat cota TVA de 5% TVA pentru alimentele de bază

senat.jpgPlenul Senatului a respins, miercuri, cererea de reexaminare transmisă Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu a legii prin care este aplicată o cotă a TVA de 5% pentru alimentele de bază.
Cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu a primit din partea Comisiei pentru buget din Senat un raport de respingere, acesta fiind aprobat de plenul Senatului cu 53 de voturi pentru, 46 de voturi împotrivă şi o abţinere, cererea preşedintelui fiind astfel respinsă. În timpul dezbaterilor din plenul Senatului pe marginea acestui subiect, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a susţinut că grupul parlamentar pe care îl reprezintă nu va susţine cererea de reexaminare, social-democraţii considerând că legea amintită este necesară pentru cetăţenii României.

"România are cea mai mare cotă a TVA-ului din Europa, după Danemarca care are 25%, în timp ce rata sărăciei în România este dublă faţă de restul ţărilor europene. Discutăm de foarte mult timp despre un TVA diferenţiat pentru alimentele de bază. Legea este necesară pentru categorii mari de oameni din România. În plus, preţurile au crescut în ultima perioadă, ceea ce afectează familiile sărace şi pensionarii", a declarat Ţuţuianu. Senatorul democrat-liberal Ovidiu Marian a susţinut punctul de vedere al grupului pe care îl reprezintă, afirmând că PDL va vota în favoarea adoptării cererii de reexaminare a preşedintelui, întrucât 'legea a trecut de Camera Deputaţilor dintr-o eroare'.

Şi liderul grupului mixt Şerban Mihăilescu a susţinut că senatorii independenţi nu susţin legea de aplicare a unui cote reduse a TVA-ului pentru alimentele de bază, deoarece 'astfel de reglementări nu pot fi conţinute într-o singură lege'. 'Noi vom vota în favoarea adoptării cererii de reexaminare a preşedintelui fiindcă ai nevoie de un număr important de articole pentru implementarea unor astfel de măsuri', a spus Mihăilescu, solicitând totodată o scurtă pauză de consultări a liderilor de grupuri parlamentare, care nu s-a concluzionat printr-o poziţie comună. "Consultarea nu a dus la nici un rezultat clar. Am rămas pe poziţii diferenţiate, ca să nu spun antagonice", a declarat liderul grupului senatorial mixt.

Legea transmisă spre promulgare prevede nivelul de aplicare a unei cote reduse a TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de pâine, carne proaspătă, lapte de consum, ulei vegetal, zahăr şi produse expandate din cereale. "Considerăm că în contextul economic actual, aplicarea unei cote reduse a TVA pentru produsele de bază ar conduce la scăderea semnificativă a încasărilor bugetare şi la majorarea deficitului bugetar. S-ar ajunge la imposibilitatea menţinerii deficitului în ţintele asumate, de 6,8% pentru anul 2010 şi de 4,4% pentru 2011", se arată în cererea de reexaminare a legii transmisă Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu. De asemenea, un alt argument adus de şeful statului în solicitarea sa de respingere a legii se referă la faptul că 'ţinând cont de recenta majorare a TVA la 24%, o nouă modificare a valorii TVA va duce la lipsă de predictibilitate fiscală şi legislativă, la creşterea costului administrării sistemelor operatorilor economici, precum şi la scăderea încrederii investitorilor şi la scăderea rating-ului de ţară'.

'Ar conduce de asemenea la pierderea credibilităţii României în faţa organismelor internaţionale în faţa cărora ne-am asumat angajamente economice. (...) Guvernul României şi Ministerul de Finanţe, autorităţile care trebuie să asigure continuarea reformelor economice, diminuarea efectelor crizei economice şi menţinerea deficitului bugetar în limitele asumate, nu susţin promulgarea legii şi solicită respingerea acesteia', se mai arată în cererea de reexaminare. Propunerea legislativă privind modificarea legii 571/2003 privind Codul Fiscal a fost adoptată de Camera Deputaţilor, Cameră decizională în acest caz, în data de 19 octombrie 2010. Propunerea are ca iniţiatori mai mulţi parlamentari PSD şi PNL. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter