Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Luni, 21 Martie 2011  
 

Înscrierea în cadastru a terenurilor agricole se va face gratuit, spune deputatul Daniel Buda

Proiectul de lege privind cadastrul terenurilor agricole la nivel naţional va intra "în linie dreaptă" în Comisia Juridică a Parlamentului României şi va deveni act normativ în maximum două săptămâni, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda.
"Legea va prevedea că înscrierea în cadastru a terenurilor agricole se va face gratuit. În momentul de faţă, în România nu se cunosc foarte bine limitele terenurilor. Este o problemă cu identificarea lor şi cu stabilirea limitelor administrative. Prin acest proiect de lege ne propunem ca statul să ofere sumele necesare pentru a se efectua lucrările de cadastru la nivelul întregii ţări", a spus deputatul Daniel Buda, adăugând că este important pentru stat să ştie pe cine impozitează, iar pentru investitorii care vin în România să ştie cine sunt proprietarii terenurilor.

Deputatul Daniel Buda a arătat că pentru statul român va fi o cheltuială considerabilă, dar beneficiile pe termen lung vor fi mult mai mari. Social liberalul a anunţat, totodată, că săptămâna viitoare va intra în dezbaterea Comisiei Juridice şi proiectul de lege privind exercitarea profesiei de geodez şi înfiinţarea Ordinului Geodezilor din România.

"În această materie, a mai fost o ordonanţă de urgenţă guvernamentală care a fost declarat neconstituţională de Curtea Constituţională a României şi, în momentul de faţă, nu există un cadru legal pentru Ordinului Geodezilor. Reglementatrea acestei profesii se va face în cel mai scurt timp. Practic va fi tot o profesie liberală, geodezii urmând să îşi desfăşoare activitatea în acelaşi mod în care îşi exercită avocaţii meseria. Geodezii vor presta servicii în domeniul identificării terenurilor", a spus Daniel Buda, amintind că există deja un ortofotoplan al României, care constă într-un set de fotografii aeriene cu toate terenurile, dar pentru ca măsurătoarea să fie certă şi valabilă din punct de vedere juridic, geodezii vor face lucrările cadastrale. Daniel Buda a mai spus că şi Legea de punere în aplicare a Codului Civil este "pe ultima sută de metri", astfel că de la 1 ianuarie 2012 Codul Civil va intra în vigoare. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !