Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Luni, 21 Martie 2011  
 

Deputatul Marian Avram solicită sancţionarea vinovaţilor pentru nefuncţionarea Programului Operaţional de Pescuit

pescador.JPGDeputatul PDL Marian Avram a declarat, vineri, la Tulcea, că va solicita sancţionarea persoanelor care se fac responsabile de nefuncţionarea Unităţii de Management a Programului Operaţional de Pescuit (POP) prin care Uniunea Europeană alocă României aproape 270 de milioane de euro.
''Voi cere sancţionarea celor care se fac vinovaţi, pentru că există tendinţa ca României să i se reducă fondurile alocate pe acest program. (...) După părerea mea, greşeala majoră a aparţinut ministrului Ilie Sârbu, care a decuplat Unitatea de Management a Programului de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (...). Din cauza unor interese mici, facem rău unei zone importante'', a susţinut, într-o conferinţă de presă, deputatul Marian Avram.

Parlamentarul democrat-liberal tulcean a mai spus că sancţionarea persoanelor vinovate se poate face după modelul aplicat recent de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. ''Aţi văzut, ieri şi alaltăieri, demiteri la Ministerul Transporturilor, la TAROM şi la Compania Naţională de Drumuri. S-a anunţat că vor fi urmăriţi administrativ pentru a se identifica şi deficienţele din cauza cărora nu s-au cheltuit banii. Cred că doamna Boagiu a început un lucru bun în România şi acest exemplu trebuie repetat şi în alte domenii cum este cel al agriculturii, pentru a vedea cine se face vinovat'', a afirmat deputatul Marian Avram.

El a amintit că, din cauza nefuncţionării Unităţii de Management a POP, ultimii trei miniştri ai Agriculturii au fost chemaţi la audieri de Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor al cărei secretar este şi a adăugat că le-a reproşat acestora faptul că ''funcţionari ai statului se comportă discreţionar faţă de statul român şi în favoarea UE''. ''Un lucru îmbucurător este faptul că un Grup de acţiune local a fost finanţat recent cu 40.000 de euro. (...) După datele pe care le am, Unitatea de Management va fi acreditată în maximum o lună şi jumătate, dar cei răspunzători pentru întârzierea funcţionării acesteia trebuie să plătească'', a conchis deputatul Marian Avram.

Potrivit acestuia, Unitatea de Management a POP nu a fost acreditată până în prezent, conform normelor UE. POP are un buget de circa 300 de milioane de euro, din care aproximativ 270 de milioane de euro reprezintă alocarea Uniunii Europene, programul, care are ca termen limită anul 2013, având drept obiectiv dezvoltarea unui sector piscicol competitiv, modern şi dinamic, bazat pe activităţi durabile de pescuit şi acvacultură, luând în considerare şi aspectele legate de protecţia mediului, dezvoltarea socială şi bunăstarea economică. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter