Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Marti, 08 Martie 2011  
 

Bursa de Peşte de la Tulcea ar trebui să opereze, cel târziu, de la 1 iulie 2012

pastravarie.jpgBursa de Peşte de la Tulcea va începe să funcţioneze cel târziu la 1 iulie 2012, a declarat, luni, Victor Tarhon, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, menţionând angajamentul luat de iniţiatorul proiectului, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) din cadrul Ministerului Agriculturii.
Prezent la simpozionul "Avem o Deltă. Cum procedăm?", preşedintele CJ Tulcea a menţionat proiectul Bursei de Peşte, în contextul măsurilor luate la nivel judeţean privind accesul la resursa piscicolă şi la redarea demnităţii meseriei de pescar profesionist.

Pe de altă parte, susţine Tarhon, prin realizarea Bursei de peşte de la Tulcea, românul va avea pe masă peşte la un preţ corect. "În calculul taxei pe care pescarii autorizaţi o plătesc anual se va ţine cont şi de preţul peştelui care va fi stabilit la Bursa de Peşte pe care o dorim realizată la Tulcea. Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA) din subordinea Ministerului Agriculturii redactează în acest moment cererea de finanţare a proiectului.
Fondurile vor veni prin Axa III din Planul Operaţional de Pescuit. Există un parteneriat deja încheiat între Primăria Tulcea, care a pus la dispoziţie un hectar de teren pe malul Dunării, între ARBDD, ANPA şi Consiliul Judeţean care şi-a asumat administrarea Bursei de Peşte. Noi trebuie să o facem funcţională ca şi societate comercială. Pe lângă membrii fondatori, bursa este deschisă oricărei persoane fizice sau juridice care doreşte să vină ca acţionar. Noi vizăm ca pescarul profesionist să devină acţionar al Bursei de Peşte', a declarat Victor Tarhon.
Preşedintele CJ Tulcea susţine că sunt beneficii prin înfiinţarea unei Burse de Peşte. "Bursa reglementează preţul corect al peştelui, să ajungă pe masa românului la valoarea corectă. Pe de altă parte, este o extindere a ceea ce înseamnă cerere-ofertă pe peştele marin, pe peştele din amenajări piscicole din toată România. Putem merge prin extensie la ceea ce înseamnă conserve sau semipreparate din peşte. Se pot genera activităţi economice pe orizontală, pe care încercăm să le reînviem la Tulcea, pentru că Tulcea a avut două fabrici de conserve. După spusele ANPA ar putea fi operaţională cel mai târziu la 1 iulie anul viitor. Operaţională, însemnând că se face prima licitaţie în ring", a declarat Victor Tarhon. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter