Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Marti, 08 Martie 2011  
 

Bursa de Peşte de la Tulcea ar trebui să opereze, cel târziu, de la 1 iulie 2012

pastravarie.jpgBursa de Peşte de la Tulcea va începe să funcţioneze cel târziu la 1 iulie 2012, a declarat, luni, Victor Tarhon, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, menţionând angajamentul luat de iniţiatorul proiectului, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) din cadrul Ministerului Agriculturii.
Prezent la simpozionul "Avem o Deltă. Cum procedăm?", preşedintele CJ Tulcea a menţionat proiectul Bursei de Peşte, în contextul măsurilor luate la nivel judeţean privind accesul la resursa piscicolă şi la redarea demnităţii meseriei de pescar profesionist.

Pe de altă parte, susţine Tarhon, prin realizarea Bursei de peşte de la Tulcea, românul va avea pe masă peşte la un preţ corect. "În calculul taxei pe care pescarii autorizaţi o plătesc anual se va ţine cont şi de preţul peştelui care va fi stabilit la Bursa de Peşte pe care o dorim realizată la Tulcea. Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA) din subordinea Ministerului Agriculturii redactează în acest moment cererea de finanţare a proiectului.
Fondurile vor veni prin Axa III din Planul Operaţional de Pescuit. Există un parteneriat deja încheiat între Primăria Tulcea, care a pus la dispoziţie un hectar de teren pe malul Dunării, între ARBDD, ANPA şi Consiliul Judeţean care şi-a asumat administrarea Bursei de Peşte. Noi trebuie să o facem funcţională ca şi societate comercială. Pe lângă membrii fondatori, bursa este deschisă oricărei persoane fizice sau juridice care doreşte să vină ca acţionar. Noi vizăm ca pescarul profesionist să devină acţionar al Bursei de Peşte', a declarat Victor Tarhon.
Preşedintele CJ Tulcea susţine că sunt beneficii prin înfiinţarea unei Burse de Peşte. "Bursa reglementează preţul corect al peştelui, să ajungă pe masa românului la valoarea corectă. Pe de altă parte, este o extindere a ceea ce înseamnă cerere-ofertă pe peştele marin, pe peştele din amenajări piscicole din toată România. Putem merge prin extensie la ceea ce înseamnă conserve sau semipreparate din peşte. Se pot genera activităţi economice pe orizontală, pe care încercăm să le reînviem la Tulcea, pentru că Tulcea a avut două fabrici de conserve. După spusele ANPA ar putea fi operaţională cel mai târziu la 1 iulie anul viitor. Operaţională, însemnând că se face prima licitaţie în ring", a declarat Victor Tarhon. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !