Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Miercuri, 26 Ianuarie 2011  
 

Valeriu Tabără a participat la Săptămâna Verde

Ministrul Valeriu Tabără a participat, în intervalul 21-23 ianuarie 2011, la Berlin, la cea de a 76-a ediţie a Expoziţiei internaţionale pentru industrie alimentară, agricultură şi horticultură „Săptămâna Verde”. Cunoscut drept cel mai mare eveniment european din industria agricolă şi alimentară, acest târg reuneşte 1632 de expozanţi din 57 de ţări şi se desfăşoară în perioada 21 -30 ianuarie 2011.

Delegaţia României, condusă de ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a participat la ceremonia de deschidere a expoziţiei alături de ministrul federal pentru Alimentaţie, Agricultură şi Protecţia Consumatorilor din Germania, dna. Ilse Aigner, primarul guvernator al Berlinului, Klaus Wowereit, precum şi alături de delegaţiile oficiale ale ţărilor participante.

În cursul dimineţii de 21 ianuarie, dna. ministru federal Ilse Aigner, împreună cu organizatorii, a făcut turul de onoare al expoziţiei, care a inclus şi pavilionul României, unde a fost întâmpinată de ministrul Valeriu Tabară şi de ambasadorul României la Berlin, domnul Lazăr Comănescu. Cu această ocazie cei doi miniştri au avut o scurtă întrevedere bilaterală. În standul României de la Berlin se regăsesc 15 firme care îşi prezintă produsele agroalimentare pe o suprafaţă de 165 de metri pătraţi, respectiv miere şi produse apicole, vinuri, pălincă, fructe, tincturi de plante, brânzeturi, conserve de legume şi fructe, produse de panificaţie şi magiun.

Tot în cursul dimineţii de 21 ianuarie ministrul Valeriu Tabără a semnat, în cadrul unei ceremonii, contractul prin care România va deveni partenerul Germaniei, în 2012, la Săptămâna Verde. De asemenea, domnia sa a participat la trei întâlniri bilaterale, respectiv cu omologii săi din Polonia, Marek Sawicki, din Republica Moldova " Vasile Bumacov şi din Ucraina " Melnik Yuriz Fedorovich.

Sâmbătă, 22 ianuarie, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale a fost prezent la forumul cu tema „Comerţul şi securitatea alimentară globală: global, regional, local”, organizat la Berlin, în cadrul Săptămânii Verzi. Alături de domnia sa, s-au mai aflat peste 50 de miniştri ai Agriculturii, dar şi comisarul european Dacian Cioloş.

Forumul mondial pentru alimentaţie şi agricultură a oferit posibilitatea unui dialog între miniştrii agriculturii din întreaga lume, reprezentanţii industriei alimentare mondiale, cei ai comunităţii ştiinţifice şi ai societăţii civile pe principalele probleme globale cu care se confruntă omenirea legate de sursele de hrană şi alimentaţie.

De asemenea, în cursul după-amiezii de sâmbătă, a avut loc summit-ul miniştrilor agriculturii unde au fost expuse propriile experienţe şi concepte privind rolul comerţului în menţinerea aprovizionării mondiale cu alimente.

În dimineaţa de 23 ianuarie Ministrul Valeriu Tabără l-a întâmpinat la pavilionul României pe Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, ocazie cu care ce doi demnitari au discutat despre sectorul agricol românesc şi despre firmele şi produsele expuse în cadrul standului naţional.


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter