Home Despre noi Staff Contact  
Data publicarii: Marti, 23 Noiembrie 2010  
 

Primul parteneriat nonguvernamental pentru o Politică Agricolă Echitabilă şi Sustenabilă în România

Asociația Grupul de Inițiativă Radu Anton Roman, ARC 2020 (Agricultural and Rural Convention), Asociația de Ecoturism din România, Fundația Adept, Fundaţia CIVITAS pentru Societatea Civilă, Centrul de Asistenţă Rurală, Societatea Ornitologică Româna/BirdLife România, WWF România, au constituit primul parteneriat nonguvernamental pentru o Politică Agricolă Echitabilă şi Sustenabilă - PAES.

PAES este o platformă de organizaţii ale societăţii civile ce activează în România în domeniul agriculturii, al dezvoltării rurale, al dezvoltării comunitare şi al conservării biodiversităţii din spaţiul rural românesc. În baza experienţei sale în aceste domenii, pe care o pune la dispoziţia autorităţilor naţionale, dar şi a celor comunitare, PAES îşi propune să transmită un mesaj comun al societăţii civile, privitor la o nouă politică europeană în domeniul agriculturii şi al dezvoltării rurale.

Constituirea PAES a pornit de la faptul că în România nu există încă un dialog continuu şi transparent între ministere, instituţii publice şi societatea civilă. PAES se vrea a fi o voce puternică ce promovează acest dialog, precum și concretizarea principiilor şi a soluţiilor în propuneri concrete, echitabile şi sustenabile de reformă a PAC .

Acest parteneriat deschis, căruia i se pot alătura şi alte organizaţii, a fost stimulat de publicarea recentă, de către Comisia Europeană, a comunicării “PAC la orizontul anului 2020: să facem faţă provocărilor hranei, resurselor naturale şi celor teritoriale”, un pas important în procesul de reformă a PAC. În paralel, ARC-2020 (Agricultural and Rural Convention), o platformă de organizaţii ale societăţii civile europene susținută și de unele organizaţii din România, a prezentat Comisiei Europene, Parlamentului European, Comitetului Regiunilor și Comitetului Economic şi Social European “Comunicarea din partea Societăţii Civile către Instituţiile Europene privind viitoarea Politică Agricolă şi Rurală”.

Atât Comunicarea Comisiei Europene, cât şi cea a ARC 2020 arată că europenii trebuie să facă faţă unor provocări precum cele legate de hrană, schimbări climatice şi protecţia mediului, inclusiv echilibrul teritorial. Astfel, se propune recompensarea acelor fermieri care furnizează bunuri publice de mediu, idee sustinută și de PAES. Plăţile din PAC se justifică dacă beneficiarii sunt cei care furnizează bunuri publice, iar principiul conform căruia poluatorul plăteşte este aplicat. Mai mult, adresându-se în mod clar şi concret provocărilor precum protecţia mediului, adaptarea şi combaterea schimbărilor climatice, gestionarea sustenabilă a resurselor naturale, consolidarea vitalităţii în mediul rural şi utilizarea fondurilor într-un mod echitabil şi cu ţinte bine definite, reforma PAC va putea demonstra că vine în întâmpinarea dorinţelor şi nevoilor cetăţenilor europeni, în aşa fel încât să reziste presiunilor privind revizuirea bugetului.

Politicile din domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale din 2014 ar putea fi radical modificate pentru a avea o Politică Agricolă Comună în domeniul Agriculturii, Hranei şi Dezvoltării Rurale astfel:
- o schimbare de paradigmă în agricultură, de la modelul actual predominant de agricultură industrială şi o industrie alimentară centralizată, la un model sustenabil, diversificat de producţie regională şi locală şi procesare de alimente, cu legături strânse între producători şi consumatori şi înalte standarde pentru sănătate publică şi mediu;
- o renaştere economică, socială, culturală şi de mediu a zonelor rurale, bazată pe puterea şi diversitatea comunităţilor, a culturii şi a resurselor locale, legată de diversitatea teritorială şi onorând angajamentul UE faţă de coeziunea economică, socială şi teritorială.

Pentru întrebări legate de acest partenariat, vă rugăm să contactaţi: Tiberiu Cazacioc, Asociaţia Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman, 0742.111.119, tiberiu.cazacioc@targultaranului.ro


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 Editorial
"Băi, avem destule taxe"
rotariu victor.jpg
"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al ministerului Agriculturii. După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.
Un editorial de Victor Rotariu publicat în ziarul Gandul. >> Citeste
Analiza
De ce se înghesuie elveţienii să facă agricultură în România
agricultura_MARE.jpg
Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni se stabilesc în România, unde pot cumpăra suprafeţe agricole de câteva sute de hectare la preţuri semnificativ mai mici şi mai apoi exportă produsele biologice obţinute în Elveţia sau Germania, scrie swiss.info într-un comentariu dedicat potenţialului agricol al ţării noastre.
Swiss.info menţionează exemplul lui Christian Hani, un agricultor elveţian care la scurt timp după absolvirea studiilor de agronomie s-a mutat în satul Firiteaz din vestul României şi care acum are un teren agricol de 800 de hectare. >> Citeste
Compania Saptamanii
Prio Foods a anunţat lansarea unităţii de extracţie uleiuri, la Lehliu Gară
prio foods.jpg
Compania Prio Foods, parte a Martifer Group, a anunţat, miercuri, lansarea unităţii de extracţie uleiuri vegetale la Lehliu Gară, investiţie greenfield în valoare de 93 milioane de euro. "Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga companie Prio Foods să anunţ astăzi lansarea noii unităţi de extracţie de la Lehliu", a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie Prio Foods, Carlos Martins.
Evenimentul a dat startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în procesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Investiţia este cel mai mare proiect greenfield din România în anul 2011. În sectorul producţiei de ulei vegetal, Prio Extracţie deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. >> Citeste

Produsul Saptamanii
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, spune apicultorul Aron Stoica
apicultor.jpg
Mierea premium ecologică ar trebui să fie un brand al României, fiind, indiscutabil, cea mai bună din lume, iar pentru promovarea ei în străinătate este nevoie de politici consecvente ale celor aflaţi la guvernarea ţării, afirmă apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba), absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care se dedică de o viaţă creşterii profesioniste a albinelor şi protecţiei speciilor autohtone.
"Nu ştiu dacă în ultimul an s-a diminuat sau nu procesul prin care mierea de calitate premium din România se vinde la export în cupaje, pentru a fi amestecată cu cele fără nicio calitate din America de Sud, America de Nord, Mexic, Asia ori din UE. Mierea este un produs local unic şi cel mai corect este ca producătorul să se bucure de recunoaşterea calităţilor acesteia. De regulă, mierea noastră premium trece într-un anonimat absurd, pentru că este absurd să oferi cea mai bună calitate pentru a deveni amestec la ceva fără nicio calitate", a declarat, luni, apicultorul foarte apreciat în afara graniţelor ţării. >> Citeste
Interviu
Radu Roatiş: “Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma sărbătorilor pascale”
roatis radu.jpg
Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru că există baza legală pentru inventarierea animalelor, a afirmat, într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, autoritatea va demara o serie de controale în sectorul produselor tradiţionale, deoarece "asistăm la o creştere alarmantă a târgurilor cu produse tradiţionale", în multe cazuri produsele fiind vândute în condiţii improprii sau nu sunt ceea ce cred şi vor românii să cumpere. Radu Roatiş a mai adăugat că România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu partea a doua acestui an, după ce o misiune a CE va controla fermele care solicită să intre la export. >> Citeste
Eveniment
La Galaţi a fost lansat un proiect pentru relansarea pisciculturii şi prelucrării peştelui
pescador.JPG
Camera Agricolă Galaţi a lansat, marţi, proiectul “Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară mila 76”, în valoare de 133.000 de lei.
Potrivit directorului Camerei Agricole Galaţi, Floricel Dima, proiectul are ca scop relansarea pisciculturii la nivelul judeţului şi crearea de unităţi economice care să se ocupe de prelucrarea peştelui. Proiectul vizează zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară mila 76, iar în acest sens va fi creat un grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. >> Citeste

Afisari
counter